Vanaf 1 april 2014 2014 moeten alle motorvoertuigen verplicht een nummerplaat dragen op de openbare weg. Dus ook bromfietsen, golfkarretjes en ‘brommobielen’, auto’s waarvoor geen rijbewijs nodig is.
Over de verplichte nummerplaat voor bromfietsen klasse A en klasse B is al enkele jaren sprake. België was het laatste land in Europa waar een nummerplaat nog niet voor alle bromfietsen verplicht was. De verplichte nummerplaat moet het voor de politie gemakkelijker maken om te verbaliseren bij een verkeersovertreding.
Onder de nieuwe wet vallen alle bromfietsen van klasse A en B, of ze nu twee- drie- of vierwielig zijn. ‘Klasse A’ staat voor bromfietsen met een maximale snelheid van 25 km per uur, geen rijbewijs verplicht. Een bromfiets ‘Klasse B’ kan maximaal 45 km per uur rijden. Een rijbewijs is hier wel verplicht, behalve voor bestuurders geboren voor 15 februari 1961.
Fietsen met een elektrische hulpmotor vallen niet onder de nieuwe wetgeving, tenzij de hulpmotor zo sterk is dat de fiets zich kan voortbewegen zonder dat u trapt. Ook elektrische rolstoelen hebben geen nummerplaat nodig.
De nummerplaat voor bromfietsen zal 30 euro kosten. Het opschrift zal bestaan uit een combinatie van de letter ‘S’, drie letters en drie cijfers. De ‘S’ komt van ‘scooter’, de ‘U’ van ‘unusual vehicle’. – S-AAA 001 voor bromfietsen klasse A, – S-BAA 001 voor bromfietsen klasse B, – S-UAA 001 voor auto’s zonder rijbewijs (‘lichte vierwielers’).
In een eerste fase is de nummerplaat enkel verplicht voor nieuwe bromfietsen en voor gebruikte bromfietsen die opnieuw ingeschreven worden, bijvoorbeeld na een tweedehands verkoop. In de loop van 2015 zullen ook de naar schatting 200.000 bestaande bromfietsen een nummerplaat moeten aanvragen.
Als u dus na 31 maart 2014 een bromfiets koopt, hebt u een nummerplaat nodig. Uw makelaar kan die nummerplaat aanvragen via het elektronische loket WebDIV. Vervolgens krijgt u de nummerplaat thuisbezorgd, samen met uw tweedelig kentekenbewijs. Het ene deel van het kentekenbewijs bewaart u thuis, het tweede neemt u mee als u met de bromfiets rijdt.
Helemaal niets. Zodra u met een bromfiets de openbare weg opgaat, moet u over een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschikken. Die verzekering dekt de schade die u aan anderen zou veroorzaken. De BA-verzekering kunt u aanvullen met een rechtsbijstandsverzekering.
See more at: http://www.vivium.be